Jump to content


Photo

Problems with Installation or Playing TEA...


  • Please log in to reply
277 replies to this topic

#1 Olorin

Olorin

    Mithrandir

  • Members
  • 1,579 posts
  • Location:Australia
  •  That wandering conjuror...

Posted 18 March 2007 - 02:24 AM

There were way too many 'help with game' threads in these forums, so to (hopefully) reduce space I've created this thread. Hope you don't mind Celeglin. Anyway, if you have any problems with installing The Elven Alliance and/or experiencing problems playing the game post your questions here and Celeglin or another of us 'regulars' will try and help you. This thread is not for random discussion or for suggestions for new features in TEA. Other than that, post away!

Edit: OK, here are the most common problems and their solutions. Please make sure to read through this, as it may save you making a post explaining your problem. :xd:

Firstly, here is what is mentioned in the installer. If you ignore this, it is the source of most problems, which are explained further on in this post.

It is CRUCIAL for you to READ THIS PAGE. It will help you with most installation problems. It is suggested that you copy and print this page for future reference.

To play this mod, you will need the following:
- a genuine copy of Battle for Middle-Earth
- the ENGLISH version of the game installed
- patch 1.03
- a clean Battle for Middle-Earth root folder

The last (clean BFME root folder) is a result of self-tampering with the source BFME files or from poorly delivered mods. To clean your BFME root folder, you must first uninstall BFME. You then go to the root BFME folder (should be in Program Files/EA Games/ or Games/EA Games) and delete any excess files kicking around. Reinstall your game and then repatch.

///---///---///---///

Problem 1:
If the actual installer appears to crash or not respond, leave it alone. It is normal, it will suddenly start responding and immediately say that installation is complete

///---///---///---///

Problem 2:
If the installer fails to actaully load, download it again. The file should be about 80MB I think.

///---///---///---///

Problem 3:
If some things dont appear to work, this could be because you dont have a clean root folder. Installing other mods previously can cause this. Uninstall BFME then delete all of its Program Files.

///---///---///---///

Problem 4:
If the game crashes when you try to set up a skirmish map, it could be caused by old mods adding factions to the player profile. You have to delete the profile created in the BFME Files in your Application Data folder. To view this folder you must unhide Hidden Files and Folders, which can be done in Folder Options. For future ease, right click on the main App Data folder and uncheck Hidden.

///---///---///---///

Problem 5:
If you get a crash during gameplay with this message:

Expected floating point value or predefined macro, but found 'ROHAN_ELVEN_MELEE_DAMAGE_UPRGADE'

Error parsing field 'Damage' in block 'Weapon' in file 'Data/INI/Weapon.ini', line 5528

Error parsing INI block ' Damage' in file 'Data/INI/Weapon.ini'.

You must patch the game to 1.03. If you copy of the game is illegal, you cant patch it, so tough. Buy the game (it costs under £20 now in England; about $40 in Australia) and will probably cost around half of the original price in most countries.

If you have problems patching to 1.03, then here is the direct link to it:

1.03 Patch

///---///---///---///

Problem 6:
If new heroes/units/buildings have pink buttons and their models are invisible, then it is because you have placed the .BIG file into the BFME Program Files. Do not do this, the installer automatically placed the .BIG file in the correct location, which is you Application Data folder. The Application Data folder can be viewed by going to Folder Options and selecting Show Hidden Files and Folders. Another reason could be that you installed BFME to a drive other than C:/, in which case uninstall BFME and reinstall it on C:/

///---///---///---///

Problem 7:
If you have a version other than English installed, you have to edit the TEA shortcut like this:

1. Copy your BFME shortcut.
2. Right-click, then properties. (the one at the bottom)
3. In Target add this behind everything: -mod ElvenAlliance.big
now it should look something like this:
"E:\Games\Kampen om Midgard™\lotrbfme.exe" -mod ElvenAlliance.big (this is for the Norwiegan install)

Make sure you change the drive letter to the relevant one


Other language names for BFME:

German: Die Schlacht um Mittelerde™
Espanol: La Batalla por la Tierra Media™
French: La Bataille pour la Terre du Milieu™
Italian: La Battaglia per la Terra di Mezzo™
Dutch: The Battle for Middle-earth™
Norwegian: Kampen om Midgard™
Polish: Bitwa o Œródziemie™
Swedish: Härskarringen™

///---///---///---///

Thank-you for taking the time to read this. Hopefully your problem/s have been sorted out. :)

Edited by Olorin, 25 March 2007 - 04:32 AM.

Posted Image

...The Journey doesn't end here; death is just another path, one that we all must take. The grey rain curtain of this world rolls back, and all turns to silver glass. And then you see it. White shores...and beyond. A far green country, under a swift sunrise...

...Many folk like to know beforehand what is to be set on the table; but those who have laboured to prepare the feast like to keep their secret; for wonder makes the words of praise louder...

...Stand, Men of the West! Stand and wait! This is the hour of doom... ~ Gandalf the White, The Return of the King

#2 adummy

adummy

    Keep it Clean!

  • Project Team
  • 1,760 posts
  • Location:Arizona, USA

Posted 27 March 2007 - 10:14 PM

deleted all posts other than the man one and pinned it. DO NOT post in here unless you need help and you have already read/tried the solutions above.

and i will delete if someone posts a "thanks for cleaning it" like comment ;)
Posted Image

#3 JEV3

JEV3

    Mighty Armadillo

  • Hosted
  • 719 posts
  • Location:Pennsylvania
  • Projects:Game Enhancement Mod
  •  Coder, Skinner, Graphics, GEM Mod Leader
  • Job:T3A Chamber Member

Posted 15 May 2007 - 06:36 PM

Well I installed BFME1 TEA, and patched it to 1.03, but then I got an error that complains about:

'TimeAfterDamageUntilRepairAllowed' in block "gamedata"


I was going to play in that game that was scheduled for today, but because of this error it seems I won't be playing TEA anytime soon...
He who bears skill but lacks effort, makes himself inferior to those who have no skill but try nonetheless.
Posted Image
Posted Image
"There is some good in this world, and its worth fighting for!"
J.M.J.

#4 Elvenlord

Elvenlord

    Polis Ranger

  • Advisors
  • 3,827 posts
  •  T3A Chamber Member

Posted 15 May 2007 - 08:12 PM

Hmmm..... I don't think we ever came across that.....
There's a game today!??!?!?!?!? Can I play?!?!?!!?!! PLEASE!?!?!?!?!?!?!?!?!!??!!??!?!? :)

elvenlordbanner.jpg
 


#5 Githiran

Githiran

    Master strategist, if the troop numbers are right...

  • Project Team
  • 367 posts
  • Projects:RC Mod, Lone Wolf Beta Tester.
  •  Useless for anything but ideas...

Posted 19 May 2007 - 04:05 PM

i have 2 things 2 say

firstly, it wont load up and ive tried about 3 times it says done and comes up with a blank screen

and secondly, if it says its crashed how long do u leave it for until it has loaded? long story short, i had it happen 2 me on BFME2 SEE, paniced and uninstalled forgetting i havent got the serial number as ive lsot the booklet

any ideas on help in me?
A master strategist, such as Zhuge Liang, will be remembered not for his intellect, but for his common sense.
Posted Image
Posted Image

#6 m@tt

m@tt

    #######

  • Project Team
  • 4,056 posts
  • Location:England
  • Projects:The Dwarf Holds
  •  T3A Chamber Member

Posted 19 May 2007 - 04:43 PM

You need to be more specific. What was loading? The installer or the game?

If you mean the installer, it appears to stop responding but you need to be patient and leave it.
Posted Image

#7 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 01 June 2007 - 01:51 PM

Unknown blood 'iath1'.

Error parsing INI block 'iath1' in file 'Data\INI\music.ini'.
5 addresses:
(unknown)(0): game.dat+8961088 Debug::PostStaticInit+3296
(unknown)(0): game.dat+502829 StringBase<char>::startsWith+193933
(unknown)(0): game.dat+521227 StringBase<char>::startsWith+212331
(unknown)(0): game.dat+10449993 Xfer::operator==+133593
(unknown)(0): kernel32.dll+94167 RegisterWaitForInputIdle+73

Because of the severity of this error the game will now exit.

how do i solve this? its kinda annoying i have played the same missing 5 times now lol.

in an other forum somebody said problem 5, i dont see how problem 5 would solve this :S

#8 m@tt

m@tt

    #######

  • Project Team
  • 4,056 posts
  • Location:England
  • Projects:The Dwarf Holds
  •  T3A Chamber Member

Posted 01 June 2007 - 02:14 PM

Well problem 5 is very similar, as both have errors within the INI files. Like problem 5 says, you probably haven't patched the game to 1.03.

Click to Download Patch 1.03
Posted Image

#9 Elvenlord

Elvenlord

    Polis Ranger

  • Advisors
  • 3,827 posts
  •  T3A Chamber Member

Posted 01 June 2007 - 02:58 PM

If that doesn't work, and I don't think it will :p , reinstall the game, patch up, then download the beta.

elvenlordbanner.jpg
 


#10 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 01 June 2007 - 03:05 PM

i reinstalled the game less then a week ago, patched it up and installed the beta :p

i do noticed the next thing, when i try to restart TEA i get a message that i need to check if i have direct X 7.0 (i have 7.0+) and that my video card meet the minimal requirement. i have a Gforce fx 6200 that should be enough. anybody thinks it may be my videocard?

#11 m@tt

m@tt

    #######

  • Project Team
  • 4,056 posts
  • Location:England
  • Projects:The Dwarf Holds
  •  T3A Chamber Member

Posted 01 June 2007 - 03:24 PM

Video card will have nothing whatsoever to do with a INI related crash. There are often problems installing 1.03, so just download the patch and try again.
Posted Image

#12 adummy

adummy

    Keep it Clean!

  • Project Team
  • 1,760 posts
  • Location:Arizona, USA

Posted 01 June 2007 - 08:36 PM

if it is your card, it will have a game.dat error when you try to start a match, not the game itself.
Posted Image

#13 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 02 June 2007 - 10:30 AM

ah skirmish game you mean?

#14 adummy

adummy

    Keep it Clean!

  • Project Team
  • 1,760 posts
  • Location:Arizona, USA

Posted 02 June 2007 - 05:26 PM

yes
Posted Image

#15 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 02 June 2007 - 10:12 PM

wow my english is getting worse with the day....

"ah skirmish game" :S

anyway i dont get that so i dont think thats the problem then. but if i try to restart the game (afther it has crashed) i get a noticed that says it cant start because of direct X or my video card and afther about an hour i can play it again.

and i have version 1.3 already (i checked it to be sure ;))

the more i am typing this and reading your posts the more i am starting to believe its in the hard ware, but i cant just go and replace everything :p anybody got an idea what i might be?

ohw and tnx for helping :)

#16 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 30 June 2007 - 02:16 AM

I am having a problem with installing the mod. After i install it i click on the icon and it says "***FATAL*** String Manager Failed to initialized properly" I pretty sure this is because i installed BFME in my D: drive, and when i installed the mod i put in in the default location. So if this is the problem i need to know where exactly to install the mod. I know it says to put it in the user directory but that really means nothing to me. If someone could post exactly where to install it that would be very nice.

#17 adummy

adummy

    Keep it Clean!

  • Project Team
  • 1,760 posts
  • Location:Arizona, USA

Posted 30 June 2007 - 02:31 AM

install the mod to "D:\Documents and Settings\Owner\Application Data\My Battle for Middle-earth Files" have owner be whatever your user name on the computer is. That should do it :p
Posted Image

#18 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 30 June 2007 - 03:30 AM

I forget to mention that i have vista. Sorry. I dont think vista has a documents and Setting folder

#19 adummy

adummy

    Keep it Clean!

  • Project Team
  • 1,760 posts
  • Location:Arizona, USA

Posted 30 June 2007 - 04:31 AM

ah, in that case install it to

D:\Users\YourUser\AppData\Roaming\My Battle for Middle-earth Files

you will also have to change the shortcut that comes in it to say

"D:\Program Files\EA GAMES\The Battle for Middle-earth ™\lotrbfme.exe" -mod "D:\Users\YourUser\AppData\Roaming\My Battle for Middle-earth Files\ElvenAlliance.big"


Posted Image

#20 Guest_Guest_*

Guest_Guest_*
  • Guests

Posted 30 June 2007 - 06:00 AM

Ok Cooll, it worked. Thanks a lot everything is working good. looks like a sweat mod.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users